Лекции SDM 2010

14:00 - 15:30, 30 сеп (четвъртък), 2010
Стая: A

"Частични фасети, фасети и керамични коронки - артистичният аспект на естествено красивата усмивка"

Д-р Лука Далока

Албърт Айнщайн е казал „ Креативността е по-важна от знанието. Знанието е ограничено, креативността обгръща света.”

Често когато говорим за естетична стоматология,правим грешката да вярваме, че трябва да спазваме строго определените правила и рецепти. Важно е да се знае, че принципите и параметрите са основата на тази и всяка друга дсициплина, но  да се ограничим само до тях би означавало да стигаме до едни и същи резултати всеки път (стереотипна усмивка).

Хиляди текстове и статии са написани и се опитват да ни връщат към тези принципи, но всеки един е далеч от това да ни учи да правим истински хармонична и естествена усмивка.В природата никога няма да нaмерим два еднакви симетрични чифта, но често наблюдаваме естетични композиции, които са хармонични, благодарение на неточностите и несъвършенствата си.

Да се вярва, че решението за постигане на естествена композиция е наслуки да се прилагат някакви неправилности е утопия.Решението е много по- сложно и трябва да се види в пeрспектива, способност, каквато ние всички притежаваме, да оценим всяка композиция в една игра на баланс като цяло( зъби, венци, устни,лице,човек и  личност).Когато говорим за естетика, независимо по какъв повод, е немислимо да не обърнем вниамние на красотата и изкуството.Всъшност естетиката е хармонично сливане на красота и изкуство.

Докато за красотата определението е доста просто „ Красотата е нещо,което като видим е приятно за окото( Св.Т.Д’ Аквино), то   ако искаме да дефинираме изкуството,това вече е трудна задача,и изпитваме един вид безпокойство,както често се случва с нещата,които познаваме повърхностно. Често правим грешката да вярваме,че артистичните способности са вродена дарба и няма друг начин да ги придобием. Това в всеобщ начин на мислене,който за съжаление ни кара да спазваме всички правила и рецепти до най-дребния детайл. Стигнали сме дотам поради раздразнителното търсене на повторими резултати, с естествените последствия да не успеем да ги постигнем изцяло и последваща неудовлетвореност от постигането на стереотипна усмивка, далеч от естествената и хармоничната.За да преодолеем тази липса, се е родила необходимостта клинициста да се обгради от зъботехници с вродени артистични способности, които често имат  дарба без да знаят произхода и.

От основно значение е да се знае, че артистичният аспект е необходим компонент в постигането на естествена усмивка и в разбирането на това,което виждаме. Да знаем как да гледаме и достъпът до изкуството включва познания в психологията на възприятието и точното възпроизвждане, което всяко полукълбо притежава.Стоматологичният екип не може да мисли за възстановяване на естествена и хармонична усмивка без да познава тези материи в дълбочина.

Четиво,което бих препоръчал на колегите,които искат да задълбочат познанията си по тези въпроси е „Изкуство и визуално възприемане” от Рудолф Арнхайм, от Калифорнийският Университет.

Обратно към списъка......