Лекции SDM 2018

16:00 - 16:45, 30 сеп (неделя), 2018
Стая: MIS

""Антибиотична терапия и антибиотична резистентност""

Доц. Михаил Петров

Откритието на първия антибиотик през 1928 година и последващото въвеждане в клиничната практика на различни антибиотични препарати е едно от най-епохалните открития в медицината и до днес. С прилагането на антибиотиците за лечение на бактериалните инфекции започва една нова ера в историята на медицината. Известен факт е, че досега те са спасили милиони човешки животи.
В стоматологията се изписват около 10% от всички употребявани антибиотици в медицината, като те се използват както за профилактика, така и за лечение на инфекции. Най-често те са от групите на бета-лактамите, макролидите, тетрациклините, линкозамидите и имидазолите.
Показания за употреба на антибиотици в стоматологията са ограничени, но въпреки това те се използват нерядко, като понякога това е неоправдано, а в някои случаи дори и неправилно. Неточната им употреба се дължи отчасти на недостатъчна информираност, но по-често е в следствие на натиск от страна на пациентите и желание за презастраховане от страна на стоматолозите. За съжаление неправилната и свръхупотребата на антибиотици често ни сблъсква с все по-разпространяващия се проблем - антибиотична резистентност сред бактериите, който нерядко прави лечението неефективно и едновременно с това създава сериозен риск за здравето на цялото човечество.
Целта на тази презентация е да анализира някои от най-често употребяваните антибиотици в стоматологията. Едновременно с това са засегнати и някои съвременните аспекти на проблема с антибиотичната резистентност и мерките за борба с тази световна заплаха, провеждани у нас, в Европа и по света. Представени са данни за Световната кампания "Денят на антибиотиците", който се провежда ежегодно на 18 ноември от 2008 година насам и има за цел да да повиши информираността на обществото и лекарите, относно правилната употреба на антибиотиците и заплахата за здравето на хората от разпространението на антибиотичната резистентност.

Обратно към списъка......