Лекции SDM 2018

12:15 - 13:00, 27 сеп (четвъртък), 2018
Стая: B

""Лечебно-диагностичен подход при имплантатно-протетичнo лечение на цялостно обеззъбяване на долна челюст""

Проф. Методи Абаджиев

Феноменът-остеоинтеграция е доказан отдавна. Знанията и опитът натрупани през годините са доказали по категоричен начин, че имплантологичната наука е протетична дисциплина с хирургични елементи. Късните усложнения при протетично-имплантатна реставрация се свързват най-често с неправилно определяне на мястото и позицията на имплантата, както и протезна конструкция, която не отговаря на биомеханичните принципи.
Най-тежката диагноза в денталната медицина е цялостното обеззъбяване. Лечението му със снемаеми и неснемаеми конструкции върху имплантати е рутинен подход в желанието за подобряване на стандарта на живот на изцялообеззъбените пациенти. Но подходът при лечение на долна и горна челюст е различен. Причина за това е различната архитектоника на челюстите и подвижното свързване на мандибулата с черепа. Освен това имплантатните опори не са зъбни опори. Липсата на периодонтално пространство, ригидното свързване с костта и промяната на формата на долна челюст по време на функция, налагат протетична концепция, различаваща се от протезирането върху естествени зъби.
Целта на настоящата лекция е да подчертае важността на феномена мандибуларна еластичност и значението му за протетичното планиране при лечение на цялостно обеззъбяване с неснемаеми конструкции върху имплантати.

Обратно към списъка......