Лекции SDM 2018

10:00 - 11:00, 27 сеп (четвъртък), 2018
Стая: Planmeca

""Постурология в денталната медицина. Нова парадигма""

Д-р Паоло Заварела

С термина „Стойка” се означава стратегията, използвана от невромускулната и скелетната система, за да остане в равновесие, като реагира на гравитацията по възможно най-икономичния начин. Не е правилно да се объркват термините "баланс" и "стойка". Можете да останете в перфектен баланс, без да имате подходяща, ергономична стойка
Интегрирана клинична постурология
„Човешката стойка" представлява получена "система" от серия от невро-миофасциални импулси и информация, подадена от най-различни части на тялото, така че всеки тип "нокса" (травматична, дегенеративна, еволюционна, емоционална, метаболична) може да засегне всяка област в комплексен "интегриран" механизъм от първични причини, вторични причини, адаптации и ефекти. Тенденцията към суперспециализации води до разглеждане на болния орган, забравяйки, че живият организъм е "едно цяло".
„Интегрираната клинична постурология” е интердисциплинарен и допълващ метод за наблюдение (TM&CAM Benchmark OMS), което използва множество обективни и инструментални подходи, карайки наблюдателя да работи в "комплексен синтез". За да използваме метафора: вместо да се приближавате и стеснявате наблюдението върху все по-тесни области на организма, чак докато проникнете в рецесивните кътчета на клетките и молекулите, се опитайте да се отдалечите и да разширите образа, за да наблюдавате от определено разстояние: това ви позволява да получите общ поглед върху цялото, който ви позволява да се доближите повече до "цялото", което представлява всяко живо същество.
"Фината постурална система" и "нелинейността"
"Фината постурална система" наистина се държи като "нелинейна" система, т.е. нейните крайни свойства надвишават сумата от най-простите компоненти, които я съставят. Конвенционалният подход в медицината използва "линейна парадигма" за разбирането на причините и последиците от органичните патологии, което прави очевидна "границата” в диагностиката и терапията срещу "нефункционални патологии".
Системният и "нелинеен" анализ на стойката и нейното възстановяване са възможности да се помогне за реализирането на хармонията между психиката, тялото и духа, в която се съдържа изцяло концепцията за здраве в третото хилядолетие. И двата протокола за Интегриран постурален анализ (A.P.I.) и за Невро-постурално реформулиране (R.N.P.) имат за цел, следователно, да търсят и да решат "причините", а не "ефектите".
От какво се оплаква лице, страдащо от разстройства на "Фината постурална система"?
Има много клинични прояви: проблеми с поддържане на равновесие, замаяност, световъртеж, мускулна умора, затруднено поддържане на определени позиции, но също така и постурални изменения, които могат да бъдат открити чрез обективно, рентгенологично или електромиографско изследване, плантарни промени, постурални, оклузални, очни дисфункции,още мускулно-скелетни, висцерални проблеми и проблеми, свързани с фасциите и невро-миофасциалните структури и накрая, мускулна и ставна болка, ишиас, цервикалгия, брахиалгия, лумбаго, мускулни "точки", сухожилия и фасции . На ниво уста: затруднено дъвчене, шумове и болки в темпоромандибуларните стави, блокиране на устата при отваряне или затваряне.
Постурологичният подход се доближава до истинското ядро на проблема, дори на сомато-емоционално ниво, за да разбере по-добре различните начини за оздравяване. Следващата здравна терапия, която е отговорност на медицинския и специализирания здравен специалист, а не на "Постуролога", ще бъде насочена към причините и ще има повече шансове за постигане на целта за по-малко време и с по-малка инвазивност.
Към кого е насочена Интегрираната клинична постурология?
Интегрираната клинична постурология е насочена към няколко професионални фигури, с цел да спомогне за създаването на поредица от обмени и взаимодействия между различните специалисти в областта на здравеопазването (както вече се случи в САЩ и някои европейски държави в продължение на десетилетия). Интегрираната клинична постурология може да свързва специалисти без да навлиза в добре дефинираните полета на лекаря - специалист (който отговаря за крайната диагноза и терапия), на физиотерапевта (рехабилитатора), на дипломирания в специалност двигателни науки (който може да работи в консултирането и в областта на ергономията и рехабилитацията), но също така и на професионалната медицинска сестра, зъболекаря, ортопеда, хиропрактора и много други.
Цели: Общ език
Това изглежда е истинската възможност "Интегрираната клинична постурология" да може да добави към днешната медицина, без магии, "новаторски" и чудотворни терапии (като стелки, възглавнички, ходила, всички устройства често се представят като "инструменти на младостта").
Целта на Постурологията е да се установи "общ език" между лекарите - специалисти, здравния персонал и „операторите експерти по интегрираната постурология" и всички други фигури, свързани с рехабилитацията и превъзпитаването на дисфункциите.
Постуролог: каква е професията?
Както имахме възможност да кажем и да напишем във всяка област, от началото на нашата Постурологична школа, постурологът или експертът по интегрирана постурология на бъдещето ще бъде познавач на постуралните вариации от биомеханичен, неврофизиологичен и сомато-емоционален тип и произход. Но искаме да изясним два важни аспекта:
1) неговата компетентност няма да се отнася толкова до "стойката" като такава или неговият интерес няма да бъде насочен към коригиране на стойката и нейните аномалии (което остава основния интерес в сферата на ортопеда/физиотерапевта), а ще тълкува системните и холистични причини за наблюдаемите постурални промени. Постурологът, чрез прилагане на метода за Интегриран постурален анализ (API) ще бъде в състояние да "прочете" човешката стойка, извличайки информация за да разбере етиологичната първичност на дисфункционални смущения, като насочи потребителя към упражнения и целенасочени медицински намеси, рехабилитационни процеси (гръбначни, седалищни, вестибуларни, одонтостоматографски/ортодонтски, визуални), които работят върху "основната причина" на дисфункцията, не само върху последиците или симптомите. В допълнение, чрез прилагане на метода Невро-постуларно ремоделиране (R.N.P.), може да предложи серия от функционални упражнения, с цел улесняване на повторното функциониране на засегнатата област или зона.
2) Новата професия на Експерт по Интегрирана постулология ще се съсредоточи върху два отделни отрасла: Клиничен и Технически.
- Клиничният Експерт по Интегрирана постулология трябва да се смята за медицински специалист, който вече притежава магистърска степен и правоспособност (лекар, зъболекар, физиотерапевт) и неговата компетентност в областта на интегрираната постурология се добавя като "прилагателно" чрез прилагане на тестове и причинно-следствената "мотивация" при тълкуването на постуралните промени.
- Техническият Експерт по Интегрирана постулология, който няма висше медицинско образование, ще може да сътрудничи допълнително във всеки здравен аспект, който включва стойката и ще бъде компетентен при извършването на неинвазивни обективни и инструментални тестове (барометрия, стабиметрия, кинезиография, повърхностна електромиография, биофидбек, фонотометрия), както и потребителско консултиране в областта на невро-постуралното ремоделиране.

Обратно към списъка......