Лекции SDM 2014

15:30 - 16:30, 02 окт (четвъртък), 2014
Стая: Omnia

"Как да балансираме динамичната оклузия: канинова функция и/ или реално сдъвкване?"

Проф. Марсел Льо Гал

Обичайните оклузални концепции, представляват латерални и предно-задни тестови движения, които молим пациента да извърши, за да проверим и балансираме оклузията.По време на тези движения само каниновото водене и/ или предното водене биват запазени и пресъздадени на артикулатора, докато при дъвкателна функция, движенията са противоположно ориентирани с дистални контакти и водене, което лесно може да се наблюдава.
Тези разлики във воденето са от основно значение по време на оклузалното балансиране при естествени зъби и още повече при конструкции върху импланти, където липсата на пародонтален лигамент намалява подвижността и възприемането на разликите в оклузията. Лесно е да се покаже, че при прилагането само на класическите правила за балансиране, оклузалните различия или повдигания на дистални зъби много често биват забравяни. Това води до непълно балансиране на оклузията.
Основната цел на лекцията е да предложи нов подход, взимайки предвид истинската дъвкателна функция, за да се подобри оклузалното балансиране.
Лекцията ще ви помогне да подобрите техниките за оклузално балансиране на естествени зъби и конструкции върху импланти, за да имат нетравматични оклузални повърхности без функционални разлики. Ще бъдат оценени дългосрочните последици от добре регулираните сили на ниво имплант- кост, ще разберете защо този подход повишава значително успеваемостта при лечение на темпоромандибуларни дисфункции с оклузален произход.
Дъвкателната функция не потвърждава концепцията на каниновата функция, защото този опростен функционален подход забравя реалното сдъвкване и функционалната роля на оклузалните повърхности на дисталните зъби.
Взимането предвид на реалната функция е ключово за достигане на функционален баланс на дъвкателния апарат.

Обратно към списъка......