Лекции SDM 2020

16:00 - 17:00, 15 окт (четвъртък), 2020
Стая: NEWTON HALL

"Авулсия при постоянно съзъбие. Лечение на усложненията."

Проф. Асунцион Мендоза

Всички знаем, че зъбната авулсия е един от най- сериозните проблеми в стоматологията и изисква незабавно внимание. Поради това сме отлично запознати с протокола, който да следваме във всеки случай, който може да възникне ( екстраорално време, начин на съхранение и т.н.). Тъй като прогнозата зависи от правилното справяне с пулпата и периодонталния лигамент, в тази презентация ще разгледаме всички тези гранични ситуации, които хвърлят сянка върху прогнозата и ни карат да се замислим за необходимите стъпки за избягване на загубата на зъба.
След ре-имплантиране, реваскуларизацията е единственият възможен избор при нематурирали зъби с апикален диметър по-голям от 1,5мм. В тези случаи, 15 дни след ре- имплантация, коронарната пулпа се замества с пролиферативни клетки от мезехима и капилярите. Що се отнася до периодонталния лигамент, в случай на възстановяване, след хомеостазата има период на възпаление, пролиферация на клетки и фибробласти, колагенов синтез, ремоделиране и финално оздравяване.
Ако този репаративен процес е променен, може да се наблюдава нефизиологична коренова резорбция. Това ще доведе до временна или постоянна загуба на минерализирана коренова тъкан (дентин и цимент) поради патологично действие на остеокластите.
При авулсия, ако дентина е разрушен в която и да част на корена, зъбът може да развие или възпалителна резорбция ( в 30 % от случаите) или заместителна резорбция и анкилоза ( 60% от случаите).
За всички тези случаи ще обсъдим възможните усложнения на периодонталниня лигамент и на пулпата, които могат да възникнат по време на проследяване не ре-имплантирани зъби и различните възможности за лечение, които да прилагаме за всяко от тези усложнения.

Обратно към списъка......