Зад кулисите на SDM 2014

Есента наближава, а с нея и седмата поред Софийска Дентална Среща.През това кратко време, Sofia Dental Meeting се нареди до световни конгреси с дългогодишна история и се превърна в научен форум, на който жадните за знания имат възможността да се докоснат до опита на специалисти, утвърдени в своята област. Наситената и разнообразна програма предлага възможност за всеки да открие своята сфера на интереси.

Едва ли има колега, който не е разбрал за “денталното съзвездие”, което ще се изсипе в София на 02.10.2014. Имена като Мание, Зукели, Лои, Фрадеани, цялото ядро на нашумелите групи Bioemulation и Style Italianо, Роса, Романо, Пала, Диечи и още 80 световно известни български и чуждестранни лектори, с научен президент проф. Бичачо….Тазгодишната програма определено нарежда СДМ сред най-очакваните събития в света за годината. Не е случайно, че до този момент организаторите регистрират засилен интерес от чуждестранни участници. И това е нормално…

Конгрес с такава интензивна програма с такса участие под 150 евро няма аналог в света. Стандартната такса участие за форуми с далеч по-скромно портфолио от лектори стартира от 500 евро….

Едно от събитията които очакваме с най-голямо нетърпение е повторната поява на Паскал Мание - един от най-успешните учени в областта на керамиката – той ще води цял един лекционен ден, в който ще премине през основите на естетиката, видовете керамични възстановявания и ще завърши със съвременните концепции за микроинвазивно лечение. Разбира се, с огромен интерс очакваме и клиничнита демонстрация на Игнацио Лои, който промени много от догмите за препарация, които всички спазвахме сляпо. Сега ще можем на живо да раберем как постига своите прекрасни резултати, след дискусията с Мауро Фрадеани, която ще модерира самия проф.Бичачо.

Един от най-актулните пародонтолози в света в наши дни - Зукели, освен двучасова лекция в спиращ дъха панел, ще се престраши да оперира и наживо... клиничен урок, който не бива да пропускаме...

Темата за оклузията ще бъде засегната от проф. Сандро Пала, ръководил повече от 20 години катедрата във факултата в Цюрих, където е наследил...”самия”.. Гербер. Това за всички, които разбират от оклузия говори достатъчно.

Разбира се, за всички “звезди”, които очакваме на СДМ се изписа много... Тази година има обаче и много интензивна и полезна програма за всеки общопрактикуващ или начинаещ лекар по дентална медицина...Една от горещите теми на деня е имплантологията. Ако до скоро това бе бъдещето на денталната медицина, то днес спокойно може да заявим, че се превърна в настояще. В тази връзка д-р Николай Узунов, главен асистент в катедрата по лицево-челюстна хирургия в Пловдив, ще проведе курс на тема: „Основни принципи в оралната имплантология“. Участниците ще научат повече за развитието на денталната имплантология, анатомичните особености и подбора на пациенти, подготовката и протокола на работа. С помощта на д-р Узунов ще се постави имплант на свинска челюст и ще се демонстрира вземането на отпечатък. За по-напредналите в областта на имплантологията д-р Питър ван дер Скоор ще представи върху модели тънкостите на латералният синус лифт и поставянето на имплант, както и кресталния синус лифт и важните моменти на правилното му изпълнение. Д-р Хосе-Карлос Роса, който се налага като един от защитниците на имедиатното имплантиране ще ви научи на предвидими техники за имедиатно имплантиране и на особеностите на протетичната конструкция при имедиатно натоварване. Проф. Карло Соарди, пак по темата за имедиатно натоварване, ще обясни кога да поставяте имедиатно имплант и кога и как само да направите запазване на екстракционната рана , като ще оттренирате и двете техники на уникални модели. За първи път в България проф. Шпан ще представи уникални безметални импланти за рехабилитация на атрофирали челюсти – без присадки, костозаместители и тежки хирургични операции, единственото спасение за пациенти не желаещи много операции. Тези импланти са решението на така трудните случаи за всеки имплантолог. След толкова импланти за съжаление се случват и неуспехи, как да се справим с нежеланите периимплантити ще ни представи няколкоко съвременни решения на проблема д-р Георги Манев.
След имплантиране естествено възниква въпросът как паралелно с функцията да възстановим и естетиката. С някои трикове при надимплантно протезиране, водещи до предвидима естетика, ще ни запознае д-р Димитър Филчев.

Специално за СДМ 2014 от Германия ще пристигне и д-р Любомир Трендафилов. В неговия семинар, той ще засегне проблем, с който всеки се е сблъсквал поне веднъж в своята практика, а именно несполучливите цели протези. Д-р Трендафилов ще демонстрира и ще даде полезни съвети по какъв начин да се вземе отпечатък на пациент с неговата „падаща“ протеза, така че в края на лечението той да може да си тръгне с усмивка от денталния кабинет.

Българското участие продължава с д-р Георги Илиев, който заедно с курсистите си ще премине през пълния протокол за анализ и фиксиране на порцеланови фасети, както и д-р Александър Клочков, с курс за прагова препарация изцяло керамични и металокерамични конструкции при неснемаемо протезиране.

Поради големия интерес, д-р Елена Йончева ще проведе курс за работа с гласфибровлакна – как точно да се изработи естетичен адхезивен мост, използвайки само два слоя композит . Освен него, тя ще проведе и курс, на който да обсъди с участниците методи и трикове за постигане на перфектен апроксимален контакт при композитните възстановявания и разбира се, идеален естетичен и оклузален резултат. Не безизвестнят у нас д-р Джоузеф Саабах ще проведе курс за композитни въстановявания във фронта, така желаните предвидими резултати, крайното полиране, което изисква особено внимание, и уникалният резултат с лесна и предвидима техника.

Лектор, който не бива да се пропуска, е д-р Станислава Шулева, чийто курс има за цел да представи на участниците ролята, мястото и принципите на етиологичното пародонтално лечение, да разгледа основните клинични подходи за диагноза и план на лечение. Д-р Пресиян Кръстев ще ни научи на свински глави как не е трудно да се направи хирургични клинично удължаване на клиничните коронки, за да се получи добър естетичен резултат. Проф. Зукели в демонстрациата си на живо ще наблегне на видовете рецесии и тяхното лечение, за да получим дългогодишен резултат , как да постъпим и каква техника да ползваме, като това ще ни бъде представено на пациент.

За запалените в сферата на ендодонтията сме поканили д-р Ангела Гусийска. Тя ще запознае участниците с възможностите за херметизация на кореноканалното пространство - нещо , което всеки среща в ежедневната си практика. Д-р Хани Унси, който миналата година представи уникални случаи на релечение, ще ни представи по-подробно и ще ни научи как да се справяме с ежедневните проблеми на релечение на компроментирани зъби с помоща на ръчни инструменти как мануално да успеем да проведем екзактно релечение.
И тази година не изневеряваме на желанието ни в семинарни теми да представим наболели проблеми. Д-р Ротман ще засегне много от темите за детскта стоматология в 4 часа обсъждане на новите тенденции от храненето на децата до лечението им в кабинета. Проф. Сандро Палла- един от основоположниците на оклузододнтията ще ни помогне да лекуваме или поне да облекчим проблемите на пациенти с болестта на съвременните хора – дисфункцията на ТМС. Д-р Темпълтън ще допълни как нарушенията на съня се отразяват на пациентите и на тяхното орално здраве. И на фона на всички тези проблеми д-р Дамянов ще се опита да открие кръгозора ви и да ви помогне да изработите цялостен лечебен план на пациента, през кои етапи да преминем, на какво да наблегнем, какво да не пропуснем, за да получим накрая идеалният резултат на цялостното лечение.
В областат на ортодонтията сме поканили д-р Рафи Романо, добре известен у нас, който ще ви впечатли до какви нива е достигнала ортодонтията и как дори сложните случаи вече са лесно разрешими с помоща на съвременните технологии. И не на последно място тази година - семинара за дентални асиситенти . Хората които ви помагат в кабинета ще имат възможността да се научат на трикове и техники за по- ергономична работа от Кристин Линд, дългогодишен преподавател на дентални асастенти. Също така те нетрябва да пропускат и заедно с вас да посетят уникалната клинична демонстрация на д-р Скоовсгард – нашумял с книгата си за тънцуващите ръце, за да видят как се работи на 4 ръце, 6 ръце и как се постига максимална ергономия с правилното подреждане на кабинета.


 

Очакваме ви на Sofia Dental Meeting 2014!