ЕСТЕТИКА & НАУКА = ПАСКАЛ МАНИЕ

Водени от идеята да каним на сцената на Софийската дентална среща лектори, които са пионери в нашата професия, имаме удоволствието да ви представим д-р Паскал Мание. За всички колеги, които са се докоснали до неговата забележителна книга „Bonded Porcelain Restorations in the Anterior Dentition - A Biomimetic Approach“, която вече е преведена на дванадесет езика, е излишно да рекламираме този изключителен лектор.

И все пак важно е да изтъкнем, че знанията които ще получим за диагностика, планиране и изпълнение на естетично дентално лечение се основават на упорита научна и изследователска дейност. Д-р Паскал Мание е автор на повече от 200 научни публикации в областта на естетичната и адхезивна дентална медицина, на които се посвещава като гост професор в денталния изследователски център по Биоматериали и Биомеханика към Факултета по Дентална Медицина в Минесота. В момента като асоцииран професор по Естетична дентална медицина към Университета на Южна Калифорния, д-р Паскал Мание продължава да развива и усъвършенства нови възможности за оптимизиране на естетичното дентално лечение, обръщайки специално внимание на ултраконсервативните методи за възстановяване.

Това са само част от причините да ви предложим цял един ден, посветен на среща с д-р Паскал Мание.

В първата половина на деня фокусът на вниманието ще е насочен към все по-голямата палитра от методи за консервативно възстановяване на компрометирани фронтални зъби. Подробно ще бъде разгледана стратегията за избор на подходящ метод и материал за дадена клинична ситуация. Ще се анализира, при кои случаи е необходимо лечението да се проведе с порцеланови фасети и кога може да се доверим на ултраконсервативни техники, съчетаващи избелване на зъбите и директно възстановяване с композитни материали. Ще се обърне внимание на особеностите при избелване на витални и девитализирани зъби.

През втората половина от деня д-р Паскал Мание ще ни представи съвременните концепции за естетично лечение във фронталния участък с помощта на адхезивни порцеланови възстановявания, които изпълняват ролята на стрес разпределители и укрепват короната на зъба като цяло по време на дъвкателна функция. Непрекъснатото развитие в областта на адхезивната дентална медицина разширява значително показанията за тяхното използване и по този начин допринася за две от основните цели на консервативната стратегия, а именно максимално запазване на стабилна зъбна структура и съхраняване на виталитета на зъба. В тази връзка внимателно ще бъдат разгледани показанията, диагностиката, лечебното планиране, препарацията на зъба, лабораторните процедури и фиксирането на адхезивните порцеланови възстановявания.

В края на този “дълъг”ден се надяваме, че срещата с този изключително способен лекар и учен ще ни убеди, че знанията и уменията са ключ към успешната естетична дентална практика.

Естетични постижения с композити: в два слоя ... не повече, не по-малко!


Небезизвестният у нас проф. Дидие Диечи отново гостува в България.

В своето участие на SDM проф. Диечи ще разгърне теорията и техниката за постигане на уникални естетични резултати само с два слоя композит. Първо в лекцята си той ще се спре на това как подобряването на естетическите качества на композитните материали ни дава възможност без да сме уникално талантливи и без да сме преминали множество курсове за обучение, да постигаме предвидима естетика.

На пазара съществуват няколко материала, разработени в подходящите нюанси, на базата на концепцията за естествените природни слоеве на зъбните стуктури изградени от емайл и дентин. В течение на годините тези материали и тази концепция са доказали дългосрочната си стабилност и изключителната си надежност.

След като ни представи теоретично тази концепция, проф. Диечи ще демонстрира в клинична демонстрация на пациент колко просто и лесно може да се направи едно естетично възстановяване с тази уникална техника.

А всички, които искат да се докоснат до уникалната харизма на проф. Диечи и да почерпят вдъхновение от преподавателския му дух, могат да прекарат половин ден на практическия курс за послойно изграждане на фронтални зъби с техниката Natural Layering Concept. На курса ще оттренирате тази техника, ще овладеете анатомичните композитни възстановявания за кавитети III и IV клас , както и изработката на директна компизитна фасета, а накрая ще разкриете тайните на полирането за постигане на уникален гланц и естествен вид на комозитното възстановяване.