Лекции SDM 2023

09:00 - 10:00, 07 окт (събота), 2023
Стая: MILLENNIUM

"Отвореният апекс при нормални и травматизирани нематурирали зъби: от апецификация до възстановителни/ревитализиращи ендодонтски процедури"

Проф. Елизабета Коти

Некротичният зъб с „Отворен апекс” е състояние, което представлява предизвикателство за лечение в ендодонтията. Това е клинична ситуация, която може да бъде следствие от: 1) травма, която е причинила прекъсване на развитието на пулпо-дентинния комплекс при незрели зъби; 2) травма, която оставя зъбите в незрял стадий, но се открива в зряла възраст; 3) сложни анатомични структури като „dens in dente“. Настоящите възможности и техники за лечение включват традиционна апексификация, MTA апексификация, а най-новите тенденции са представени от така наречените регенеративни процедури, които представляват много интересно решение. Към традиционното лечение.
Различните варианти и вземането на решения ще бъдат обсъдени на фона на клиничния опит и литература.
Цели на обучението:
1. В заключение участниците трябва да могат да разглеждат „класическата апексификация“ като добър и предвидим стандарт за лечение и най-добрите актуални протоколи за използването му.
2. В заключение участниците трябва да могат да разпознаят използването на „MTA предварително оформена апикална бариера“ като алтернативно лечение, което става все по-предвидимо след 15 години клиничен опит и най-добрите протоколи за това как да се използва.
3. В заключение участниците трябва да могат да обмислят възможността да се опитат „регенеративни/възстановителни процедури“ при незрели зъби.

Обратно към списъка......