Лекции SDM 2021

09:00 - 10:00, 09 окт (събота), 2021
Стая: Newton

""Клинични решения при травма на зъби с незавършено кореново развитие""

Проф. Джузепе Кантаторе

Една от клиничните ситуации, която най- често засяга oбщопрактикуващи стоматолози и специалисти, е лечението на зъби с незавършено кореново развитие, които са претърпяли травма. Реално има много съмнения в терапевтичните протоколи, които се следват и използваните материали, за това дали младият травмиран зъб, ще звърши нормалното си развитие, ако все още има витална пулпа или претърпи процес на апексфикация, в случай на вече некротизирала пулпа.
Като цяло, най- честите дентални травми са: коронарна/коренова фрактура, преоцветяване или сублуксация, частична или пълна авулсия.
По време на презентацията ще бъдат обсъдени следните теми:
1. Коронарна фрактура със засягане на пулпата и витална пупла. Критерии за избор между директно пуплпно покритие или пулпотомия. Оператвини протоколи. Употреба на новите бързовтвърдяващи биокерамики, които позволяват терапията да бъде завършена в едно посещение
2. Коронарна фрактура с некротизирла пулпа. Ще бъде описана апексфикация по метода „Аpical plug”, създаването на апикална бариера, което позволява завършването на терапията максимум в две посещения с употребата на подходящи бикерамични материали
3. Лечение на луксирани и избити зъби, след ре-имплантирането им в алвеоларната кост, претърпяли външна и вътрешна резорбция. Ще бъде обсъден терапевтичен протокол, който ни позволява, дори и в най- тежките случаи (резорбция с перфорация на каналната стена) , да блокираме резорбционният процес с употребата на Калциев худроксид и биокерамични материали.
4. Хирургично лечение на зъби с незавршено кореново лечение с обширни периапикални лезии, които не се повлияват от ортоградно ендодонтско лечение.
Всички тези теми ще бъдат обсъдени с помощта на СВСТ и оперативна последователност на живо.

Обратно към списъка......