Вечният спор в оклузодонтията  - каниновата защита или реалното дъвчене Коя от тези две концепции ни ръководи при  балансиране на оклузалните контакти? Проф. Марсел Льо Гал, един от най-харизматичните и уважавани лектори на SDM, ще ни гостува отново тази есен, за да представи своята иновативна концепция за балансирана динамична оклузия. В противоречие с  класическата теория за каниновата защита прилагана при оклузално ажустиране, проф. Льо Гал ще демонстрира как реалната дъвкателна функция е всъщност най-надеждния метод да постигнем стабилни оклузални контакти, с които да осигурим дълготрайна стабилност на зъбите и имплантите и да избегнем темпоромандибуларните смущения. Един курс с огромна практическа полза, който ще ви помогне да си обясните и да  избегнете много проблеми с оклузална етиология.

Сънна апнея и хъркане – как да помогнем?
Темата за сънната апнея продължава да е от най-слабо познатите у нас и от най-вълнуващите на SDM. Тази година тя ще бъде детайлно разгледана от проф. Брус Темпълтън -  преподавател в Университета в Минесота и експерт с дългогодишен опит в денталната медицина на съня.  Курсът му ще представи пълния арсенал от лечебни опции, с които можем да победим сънната апнея и хъркането. Ще бъде отделено специално внимание на клиничния преглед на пациентите и ще бъдат разгледани всички видове апарати, с които можем да коригираме смущенията в дишането по време на сън.

Магията на танцуващите ръце – изкуството на ергономията

Как да организираме интериора в кабинета си за възможно най-ефективна работа с най-малко стрес и излишна преумора? Как да заемем правилната позиция с най-добър достъп до желания зъб и повърхност? Как да обучим помощния персонал за най-високо ниво на асистиране? Тайните на работата с огледало и 10 начина за захват на инструментите и опора на ръката. Всичко това и много повече ще видите на уникалната клинична демонстрация на д-р Херлуф Скофсгаард, един изключително всеотдаен и забавен лектор,  ръководещ частна практика в Дания и автор на един от най-известните учебници по дентална ергономия в света артистично озаглавен „Танцуващите ръце” (”Dancing Hands”).

Високоестетични директни възстановявания: с една порция композит или послойна техника?
Композитите за едноетапно възстановяване отдавна са на пазара, но познаваме ли ги достатъчно добре и знаем ли кога и как да ги използваме? Това не е еднородна група материали, а напротив – в нея съществува голямо разнообразие с различни индикации. Тези композити могат да бъдат поставяни на порции от 4-5 мм дебелина, което веднага повдига въпроси относно тяхната естетика, износоустойчивост и маргинално микропросмукване.  Отговорите, както и много полезни съвети и препоръки ще получите от д-р Маркус Ленхард на 2-ри октомври в една от първите лекции след откриването на конгреса.


Изцялокерамични конструкции и CAD/CAM: идеалната комбинация за перфектна естетика 
Д-р Марко Яковац, Република Хърватска, и зъботехникът Мишел Темперани, Италия, ще представят разнообразни естетични решения с изцялокерамични възстановявания. Литиевият дисиликат и циркониевият диоксид осигуряват функционална издръжливост, а комбинацията с CAD/CAM технологиите подобрява естетиката като осигурява предсказуемост в съвместната работа на зъболекаря и зъботехника. Ще бъде представен изключително сложен комплексен случай, при който е възстановено цялото съзъбие с различни видове керамични материали и конструкции.
 
Основни принципи в имплантологията  - въвеждащ курс за поставяне на импланти
Д-р Бахиш Торбах, вече известен лектор от сцената на Second Snow Meeting, ще ни гостува отново, за да проведе имплантологичен курс в рамките на SDM 2014. На курса, особено подходящ за начинаещи в имплантологията, ще усвоите пълния хирургичен протокол за поставяне на импланти и ще научите ценни практически съвети за това как да предвиждате и избягвате анатомичните рискове по време на хирургичната манипулация.