Какво да не пропускаме в програмата на Sofia Dental Meeting 2014


Казват, че седмицата е едно щасливо число. Дали това важи винаги и за всеки е трудно да се каже. Със сигурност обаче седмото издание на Софийската дентална среща, в първите дни на месец октомври ще донесе много радост на всички, за които денталната медицина е не само професия, но и страст и вдъхновение. Организаторите са ни подготвили може би най-силната програма, която сме виждали на този конгрес някога. Очаква ни цяло съзвездие, от забележителни лектори, както и нови, свързани с практиката ни теми. За пръв път на един конгрес ще може да видим заедно лектори като Паскал Магне, Мауро Фрадеани, Саша Йованович, Низан Бичачо, Игнасио Лой и още много други. Специален гост на конгреса тази година ще бъде едно от най-големите имена в модерната пародонтология – професор Дзукели, който освен лекция ще ни представи и клинична демонстрация за лечение на множествени пародонтални рецесии.
Конгресът ще открие неговият научнен председател – проф. Нитцан Бичачо с лекция за възстановителните стратегии във фронталния участък – шаблонни и креативни индивидуализирани лечения. Минимално-инвазивните протетични решения ще бъдат тема на уебинара на Мауро Фрадеани както и на еднодневния лекционен курс на Паскал Магне, който ще закрие конгреса. Д-р Игнасио Лой, чийто метод за биологично ориентирана препарационна техника стана повод за разгорещени дискусии както у нас така и в целия свят ще гостува отново на нашия конгрес. Изключително интересно ще бъде да наблюдаваме научния сблъсък на застъпниците на неговия подход с тези на различните видове прагова препарация.
Друг важен акцент в тазгодишната програма е участието на лектори от “Style Italiano” и групата „Bioemulation” -  обединяващи някои от най-ярките имена в модерната дентална естетика. Презентациите на лектори от двете групи поставени на една сцена ще ни дадат възможност да сравним различните стратегии,материали и концепции използвани от тези клиницисти, които са в основата на перфектните им резултати. От изяви на предишни издания на конгреса вече познаваме основателите на „Style Italiano” – професор Анджело Путиняно и проф. Франческо Мангани, както и детайлния перфекционизъм и съвършените резултати на Джанкарло Понджоне от “Bioemulation”. Големи очаквания имаме към изявата на Джанфранко Политано, защото от разговори с други негови колеги знаем, че случаите, които представя на конгреси не са плод на специална селекция на пациенти, колаборация със зъботехници- звезди и дентални фотосесии от професионални фотографи, а са с фотоматериал от ежедневната работа и снимки правени в хода на лечението, които като качество по нищо не отстъпват на случаите представяни от много други „звездни лектори“.
Любопитни нови теми, които досега не са присъствали в конгресната програма са например ергономията – представeна от една истинска звезда в тази област  с непроизносимото име Херлуф Сковсгаард, който е автор на бестселъра на Quintessence : „Dancing hands”- танцуващи ръце. Той не само ще ни покаже лекция за принципите на ергономията, правилната позиция, организация на работа и взаимодействие със денталните асистенти, но също ще направи и клинична демонстрация.  Други интересни теми несъмнено ще бъдат подход към пациенти с шумове в ТМС от професор Пала – Италия, регенеративните ендодонтски процедури – от д-р Ханиотис, принципи на консервативната пародонтология и пародонтален мениджмънт – от д-р Станислава Шулева, на дентиновата свръхчувствителност  - от доц.Томов, лечението на деца под пълна анестезия – от доц. Илиева, съвети за намаляване на стреса в денталната практика – от д-р д-р Бойко Бонев и менажиране на практиката от Драгомира Шулева, нормативни регулации свързани с денталната практика- от Мария Радева.
И предвид, че това са само част от атрактивните събития на тазгодишната Софийска Дентална Среща можем само да се запитаме: „кога най-сетне ще стане октомври?“.