Лекции SDM 2015

12:00 - 13:00, 01 окт (четвъртък), 2015
Стая: B

"Дентална травма:диагноза, лечение, директни възстановявания и нови техники за полудиректни възстановявания"

Д-р Патриция Луки

Денталната травма е едно от най-важните спешни състояния в нашата практика. Колкото по-бърза е интервенцията, толкова по-голяма е вероятността зъбът да оцелее. Това означава,че често по време на първия преглед е много важно да се покрие открития дентин и лечението да се отложи за друг час.
При второто посещение финалното лечение може да бъде директно,индиректно или полудиректно възстановяване. Изборът на подход много често зависи от сръчността на клинициста, времето, с което разполага и изискванията на пациента. Всички от гореизброените методи имат своите предимства и недостатъци. Директната техника определено е най- преподчитаната. Тя включва добри умения, силиконов ключ и дълъг престой на стола.
От друга страна индиректните техники изискват зъботехник. Това означава повече време и разходи. Скоро на пазара бяха представени емайлови „черупки“, които комбинират предимствата на композитните възстановявания с предимствата на предварително изработените фасети. Лесни да се пригодят към зъба, те могат да бъдат идеалното решение при дентална травма.

Обратно към списъка......