Лекции SDM 2011

11:30 - 13:00, 29 сеп (четвъртък), 2011
Стая: Lacalut

"Подсилени с влакна композиционни материали в минимално инвазивното протетично лечение"

Проф.Д-р Пекка Валитту


Употребата на подсилените с влакна композити (ПВК)в денталната медицина е навлязла във всички нейни дисциплини. В момента най-разпространените им приложения са за снемаеми протези, минимално инвазивни неснемаеми частични конструкции, пародонтални шини, канални щифтове и ортодонстки приспособления. 


Минимално инвазивното протезиранецели да запази колкото е възможно по-голям обем от оставащите твърди зъбни тъкани. Директните и индиректните възстановявания с ПВК могат да бъдат изработени в съответстие с минимално извазивния подход. Въпреки това , дори с най-добрите ПВК трябва да следваме определени принципи на работа при  минимално инвазивните неснемаеми възстановявания. Това включва изработване на оклузални опори срещу вертикалните сили на натоварване, подсилване на мостовото тяло срещу отслояване на части от него и допълнителни адхезивни крила срещу отлепване на неснемаемата частична конструкция. 


По отношение на биомеханиката на короните върху щифтови изграждания, наличието на голям обем подсилени с влакна композити в коронарната част на канала формира високо устойчива система щифт-изграждане, каквато не може да бъде получена при фабричните, стандартизирани по размер фиброщифтове.


Обратно към списъка......