Лекции SDM 2023

10:15 - 11:00, 05 окт (четвъртък), 2023
Стая: SEPTODONT

"Биомиметичният възстановителен подход - настояще и бъдещи перспективи."

Д-р Александър Бончев

Биомиметичният възстановителен подход - настояще и бъдещи перспективи

Биомиметиката е част от науката, която изучава биоматериалите, проучвайки естествените механизми на формирането и функционирането на биологичните структури с цел синтезирането на подобни продукти. Биомиметичното познание дава възможност да се разработват материали, чиито механични и естетични качества се доближават до тези на твърдите зъбни структури. Това представлява интерес за изследователите и е в основата на т.нар. биомиметичен възстановителен подход. Основна част в него е и възстановяването на биомеханичните свойства на естествения зъб.
В последните години се изследват много средства за биомиметично възстановяване на увредения емайл. По-голямата част от тях са все още на лабораторен етап, но съществуват и готови продукти за биомиметична реминерализация на емайла. В контекста на емайловата биоминерализация, биомиметичният подход представлява стратегия за реминерализация на емайловата структура чрез възстановяване на увредените зони, използвайки нанопрекурсори от аморфен калциев фосфат, стабилизирани чрез мрежа от неколагенови протеини.
Приложението на съвременни материали дава възможност максимално да се възпроизведе биомеханичния, структурен и естетичен интегритет на зъба.


Обратно към списъка......