Лекции SDM 2021

11:00 - 12:00, 08 окт (петък), 2021
Стая: Newton

"Циркониеви имплантати: повратна точка в розовата и бялата естетика"

Д-р Герхард Конрад Зебергер

Рехабилитацията на обеззъбени участъци в горната челюст на пациенти с плитък гингивален тип се постига най-добре с естетични опори за импланти или естетични импланти в цирконий. Естетичните опори обаче не избягват недостатъците на имплантните системи от две части. Днес микро-грапавостта на циркониевите импланти от една част е подобна на тази на титаниевите импланти, което позволява разумно време за заздравяване на меките тъкани и костите и задоволителни средносрочни (5-годишни) резултати.
Еднокомпонентни циркониеви импланти с резба с диаметър на имплантата 4,1 мм и 3,3 мм и микрогруба повърхност с дължина 8 мм и 10 мм са били използвани в различни ситуации: В беззъби зони с незабавно натоварване, в свежи алвеоларни гнезда с незабавно поставени импланти и незабавно заредени провизори и в обеззъбени области след разцепване на костите с незабавно поставени и натоварени импланти. Бяха спазени два различни протокола за антибиоза:

Кратка антибиотична терапия в обеззъбени места
Конвенционална антибиотична терапия, започваща 48 часа преди изваждането на зъба


Подготовката на имплантното легло е извършена със свредла, както и с длета и разпръскващи кости в обеззъбени места, докато е избрана процедура без пробиване, комбинирана с използването на костни разпръсквачи, за управление на гнездата за извличане. Въртящият момент при вмъкване на импланта е измерен с тресчотка, контролирана с въртящ момент. Всички импланти, освен един, са достигнали повече от 35 Ncm въртящ момент (<30 Ncm горен ляв резец). Всички импланти са заредени незабавно с временни коронки, гарантиращи инфра-оклузия.

Резултати:

Всички импланти са зараснали без усложнения. Окончателните възстановявания са поставени между 4 седмици и 10 седмици след поставянето на импланта.

Заключение:

Въпреки че за циркониевите импланти са посочени по -дълги времена на заздравяване, за да се постигне остеоинтеграция, протоколите за незабавно зареждане не се различават значително от протоколите, създадени за титаниеви импланти. Въртящият момент на вмъкване над 35 Ncm е стандартният параметър за незабавно зареждане за титанови, както и за циркониеви импланти. Стабилността на меките тъкани изглежда е по -добра около циркониевите импланти. Изглежда, че перимплантитът около циркониеви импланти се установява поради същите причини като около титаниевите импланти. Необходими са допълнителни проучвания, за да се консолидира това твърдение.

Обратно към списъка......