Лекции SDM 2021

17:00 - 18:00, 07 окт (четвъртък), 2021
Стая: Einstein

"„ Планиране на протетичното лечение при наличие на ендодонтски лекувани зъби - Система за оценка на трудността при възстановяванията (RDES)“"

Проф. Марко Ферари

Най- добрият план за лечение започва с идеята за крайния резултат. Преди започването на лечение клиницистът трябва внимателно да изследва и оцени зъба, да прецени как да осигури достъп за ендодонтско лечение, каква е възможността за възстановяване, пародонталното здраве, оклузална функция и естетични изисквания. Клиничната диагноза по време на оценката да се спаси ендодонтски лекуван зъб, трябва да се основава на възможността зъбът да се задържи във функция за определено време.
Затова за необходими основни параметри, по които да се водим, щом целим да възстановим ендодонтски лекуван зъб в различни клинични ситуации. При оптични обстоятелства RDES ще може да поддържа ендодонтски лекувания зъб във функция за много години и да даде идея за трудностите, които операторът ще трябва да лекува в този конкретен случай. RDES може да бъде пресметнат въз основа на няколко клинични фактора, локални и общо свързани с цялата уста, при което всеки параметър е от основно значение. Целият спектър от локални и общи параметри, трябва да се оцени симултантно.
За тази цел се обследват следните параметри:
1. Ендодонтска сложност и резултат
2. Вертикално количество коронарно останали структури и размер на пулпната камера
3. Хоризонтално количество останали зъбни структури
4. Възстановяване на маргиналния ръб
5. Локални интердисциплинарни условия
6. Сложност на лечебния план
7. Функционални нужди
8. Зъбно износване и естетични показатели


Обратно към списъка......