Лекции SDM 2016

09:00 - 10:00, 09 окт (неделя), 2016
Стая: IBSimplant

"Механичен артикулатор срещу оптичен отпечатък и CAD/CAM"

Проф. Марсел Льо Гал

С обичайните оклузални концепции, състоящи се в странични и протрузионни тестови движения, пациентът проверява и балансира своята оклузия. По време на тези движения само ориентирането по кучешките зъби и/или фронталните зъби обикновено е запазено и записано, за да се зададат артикулатори, където по време на дъвкателната функция движенията са в противоположна ориентация, със странични контакти и ориентири, които могат лесно да се наблюдават. Тези кинетични и ръководени разлики имат важно значение по време на оклузалния баланс върху естествените зъби и повече при протезите върху импланти, където липсата на пародонтален лигамент намалява подвижността и възприемането на смущенията. Лесно е да се покаже, че когато само се прилагат класически балансираи правила, оклузалните смущения или повдигания често се забравят при оклузалните повърхности на задните зъби. След това резултатът е непълно дъвкателно балансиране.
Главната цел на тази лекция е да предложи нов подход, като се вземе предвид дъвкателната функция за подобряване на дъвкателното балансиране. Това ще позволи:
= да се подобрят техниките за дъвкателен баланс върху естествените зъби и протези върху импланти, за да се осъществят нетравматичните оклузални повърхности, без никакво функционално смущение
= да се оценят дълготрайните последствия от добре регулирани сили на нивото на костта около импланта
= да се разбере защо този подход увеличава значително степента на успех при лечение на дисфункции на ТМС поради дъвкането.
Дъвкателната функция не потвърждава концепцията на функцията на кучешките зъби, защото опростената функционална концепция не обръща внимание на истинското дъвкане и функционалната роля на оклузалните повърхности на задните зъби. Като се има предвид това, истинската функция е определящ ключ за постигане на функционално равновесие на дъвкателния апарат.

Обратно към списъка......