Лектори SDM 2024

Проф. Димитър Филчев

Проф. Димитър Филчев, доктор, завършва 91 Немска езикова гимназия през 1992 г. и Факултета по дентална медицина в София през 1998 г. От 2000 г. е асистент в катедрата по Протетична дентална медицина в София, става доцент през 2015 г. и професор през 2022 г. в същата катедра. През 2003 г. придобива специалност по протетична стоматология, а през 2019 г. - по имплантология. През 2012 г. защитава докторската си дисертация. Той е специализирал протетика във Факултета по дентална медицина в Мюнстер, Германия, и имплантология в Университета на Ню Йорк, САЩ. През 2018 г. завършва обучителната програма по пародонтология и имплантология под ръководството на проф. Маркус Хюрцелер и д-р Ото Цур. През 2019 г. завършва двугодишната магистърска програма по пародонтология под ръководството на проф. Дзукели в Университета в Болоня. Той е съосновател на Центъра по имплантология към Факултета по дентална медицина в София.
Проф. Филчев е член на Българския зъболекарски съюз (БЗС), Българското общество по дентална естетика (БОСДЕ), Европейската асоциация по осеоинтеграция (EAO), асоцииран член на Европейската академия по естетична дентална медицина (EAED), почетен член на Style Italiano, бивш президент на Асоциация София Дентал Мийтинг и посланик на Digital Dentistry Society (DDS) в България.
Той има над 100 публикации в български и международни научни списания и е участвал с лекции, доклади и постери на повече от 200 национални и международни конгреси. Посетил е множество практически и теоретични курсове по имплантология, ортодонтия и естетична дентална медицина в цял свят. Под негово ръководство успешно са защитили дисертациите си четирима докторанти, а в момента ръководи още двама. Работата му е фокусирана върху имплантологията, ортодонтията и естетичната дентална медицина.

Събития

"Завръщане от бъдещето. Къде са лимитите на AI и роботите?"
17:15 - 18:00, 28 сеп (събота), 2024 (Стая: Millennium)

Със светкавичния напредък в областта на изкуствения интелект (AI) и роботиката, границите на възможното се разширяват постоянно. Тази лекция ще разгледа съвременните постижения в тези технологии, както и предизвикателствата и етичните въпроси, които те поставят. Ще обсъдим къде се намират текущите л...

Прочетете още
Виж всички лектори...