Лектори SDM 2022

Доц. Мирела Такорова

Доцент д-р Мирела Маринова-Такорова завършва Факултета по Дентална медицина в Медицински университет в София, България през 2002 г. От 2003 г. е асистент в катедрата по Консервативна дентална медицина. През 2006 г. специализира Оперативна дентална медицина и Ендодонтия и Обща стоматология. Нейната докторска дисертация е „Коренов кариес. Материали, използвани при лечението му.“
Водила е лекции и практически обучения за приложението на оперативния микроскоп в денталната практика в България, Сърбия, Босна и Македония; лекции и практически упражнения по Предклиника и Клиника по консервативна дентална медицина на български и английски език; участва в разработването на тестове и клинични задачи за студенти. Участва в изследване на честотата и рисковите фактори за развитие на коренов кариес; клинични изпитвания за лечение на коренов кариес; лабораторни изследвания на микропросмукване в различни материали; състав на слюнката при кариес активни и кариес резистентни пациенти; изследвания за ранна диагностика на кариес; релечение на коренови канали, запълнени със силъри на биокерамична основа; изследване на качеството на ендодонтското лечение, извършвано от студенти. Автор е на две книги – „Коренов кариес – материали за неговото лечение” и „Чести причини за ендодонтски неуспехи – избягване на грешките.”, учебник – „Ендодонтия. Практически насоки." и автор и съавтор на 52 статии.

Събития

"Неоткрити и незапълнени канали - все още ли са проблем в ежедневната дентална практика?"
12:00 - 12:30, 08 окт (събота), 2022 (Стая: Hall Septodont)

Презентацията ще се фокусира върху една от най-честите причини за ендодонтска неуспех – нелекувани коренови канали. Тяхната честота и разпределение според вида на зъба ще бъдат разгледани.

Прочетете още
Виж всички лектори...